Якби гастрономічний Львів можна було порівняти з музикою, то театр пива «Правда» був би справжньою рок-зіркою. Про нього знають всі, навіть ті, хто ніколи тут не бував.
Заклад має дещо скандальну репутацію. Її причини й виправдані, й не дуже. Але, щоб збагнути справжню суть цього місця, слід просто переступити його поріг, скуштувати пива й, урешті-решт, зрозуміти, наскільки тут круто.

Театр пива «Правда» – масштабний проект холдингу емоцій «!FEST», що постав на місці старого універмагу на площі Ринок, у кам’яниці Ціппера. Перша хвиля ажіотажу здійнялася ще тоді, коли з будівлі зняли звичний банер, за яким ховався сам універмаг. Банер висів доволі довго, тож мало хто вже пригадував, що там під ним.

А тут раз – і відновлений фасад будівлі, біля якої, до речі, невдовзі з’явилася й перша «велосипедна аптечка» – така собі зручна станція для велосипедистів із необхідними для ремонту інструментами.
_compressed20161005.jpg)

Ходімо далі, щоб опинитися всередині грандіозної будівлі. Перший поверх – це магазин крафтового пива у пляшках, яке тут-таки й варять. Про правдиве пиво я вже розповідала, але треба додати ще дещо. У «Правді» намагаються розвивати українську пивну культуру, але визнають, що робити це вдається не завжди так, як хотілося б. Місцеве пиво вже отримало кілька нагород на різноманітних конкурсах.

При цьому Юрій Заставний, засновник та головний ідеолог «Правди», чесно зізнається – темне пиво в команди вдається ліпше. А от зі світлим слід іще попрацювати. Дуже цікавий факт: невдовзі для «Правди» хміль збиратимуть на плантації, що перебуватиме під постійним контролем: від якості насіння й методів посіву, аж до збору врожаю. Важливо, що в майбутньому пивоварня планує цілком перейти на український хміль та солод (хоча вже зараз вони переважають у виробництві).

Головний пивовар «Правди», Корі МакГіннес, раніше варив пиво у Портленді, Орегон, але мріяв про роботу за межами Штатів. Завдяки знайомству з Юрієм це стало реальністю. Корі зауважив, що йому подобається те, як працює «Правда», але він хотів би, щоби серед відвідувачів було ще більше львів’ян.

Бо туристів до закладу приваблюють гучний оркестр та гамірні зали, а от місцеві хочуть потрапити до затишної місцини, де можна спокійно поспілкуватися. Саме тому на підвальному поверсі, де перебувають виробничі приміщення, буде облаштовано спеціальну «тиху» залу. Наразі для відвідувачів пивоварні там проводять дегустації й екскурсії.

Для тих, хто любить приємну гамірну атмосферу, є дві зали на другому й третьому поверхах. До слова, саме на другому грає оркестр, музика якого лине в усі зали й навіть іноді виривається на вулицю. Також у «Правді» є бічна зала на третьому поверсі, в якій можна спостерігати за роботою кухні.


Інтер’єр засвідчує той факт, що ви перебуваєте насамперед на виробництві. На підтвердження того місце роботи пивовара, яке виглядає як справжнісінька сцена, власники закладу розташували на найвиднішому місці.

Про пиво сказали, про музику теж, а як же їжа? Вона в «Правді» напрочуд цікава. Над розробкою меню працював відомий російський шеф-кухар Іван Шишкін. Безпосереднім керівництвом на кухні займається Ілля Демковський. Запевняю вас: усе, що він робить – неймовірно смачно! І хоч їжу тут створюють як доповнення до пива, її аж ніяк не назвеш простою чи не вартою уваги.

Тут є й тарілки до пива, і м’ясні страви. У «Правді» вам запропонують запечений кістковий мозок, незвичну, але дуже смачну страву, яку одразу ж навчать правильно їсти.

Бажаєте чогось ситнішого? Тоді спробуйте наваристий бограч. Але будьте обережні з гострою пастою, яку подають до нього. Інакше доведеться випити значно більше пива, ніж планували. Чудово смакують запечені ребра. Порція просто гігантська – 600 грамів реберець і 400 гарніру – тушкованої капусти й смаженої картопельки.

Моя улюблена позиція в меню закладу – бігос. Здавалося б, чим може здивувати тушкована з м’ясом капуста? Однак в «Правді» з неї зробили щось неймовірне. Великий еклер змащують картопляним кремом, на нього викладають, власне, сам бігос (капусту, тушковану протягом довгого часу до карамельного кольору й присмаку). Потім додають бекон та ковбаску власного приготування і томатний соус. Дивовижно смачно.

А як щодо вареників? Однак не простих, а – велетенських. Вам принесуть порцію, в якій будуть три дійсно гігантських вареники з ніжного заварного тіста, начинених картоплею та цибулею. Аби смак був цікавішим, їх посипають крихкою бринзою та цибулевими чіпсами. І, звісно ж, додають сметану.

Найдужче ж мене здивували десерти. Ну хіба можуть бути смачні десерти в пабі – думала я. Виявляється, ще й як можуть. Неймовірно ніжні гарбузові млинці потішать не лише кольором, а й відмінним смаком.

Є ще й екзотика: кулька морозива з хмелю на сметані, збитій з лаймом, яку посипають крихтами печива, та додають карамельний соус і, власне, карамельку зі шматочками хмелю. Аби відчути гру текстур, спочатку раджу скуштувати все окремо, а потім все разом.

Запивайте цю смакоту темним пивом і млійте від щастя. Уся, без винятку, їжа в «Правді» варта уваги. Тут подають дійсно цікаві й незвичні страви.

Наразі минає рік, як у «Правді» стався гучний скандал – в закладі отруїлося близько 30 осіб. Я навмисне не торкалася в огляді цієї теми, однак ретельно вивчила ситуацію. Сказати напевно, хто тоді був винен – постачальники, працівники чи конкуренти – неможливо. Однак тепер на кухні «Правди» працює зовсім нова команда, яка виконує свою роботу сумлінно й натхненно. Тому раджу нічого не боятися, бо сама регулярно тут їм. І головне – не поспішайте робити висновки, не скуштувавши жодної страви. Маєте на те право, однак уклінно закликаю до об’єктивності.
Фотографії: Андрій Матвіїв
Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android