Якщо вам цікаво, що їли і їдять справжні львівські євреї
Львів – місто, у якому завжди співіснувало безліч народів. Це справило значний вплив на всі сфери міста. Зокрема, й на гастрономію. У радянські часи згадане різноманіття було втрачене та нівельоване. І лише зараз ми маємо змогу дізнатися більше про людей, які творили це місто сотні років тому. Почути їхні історії, осягнути культуру і, звісно ж, скуштувати страви.

Серед закладів, що відкривають для нас “інший Львів”, кафе «Ієрусалим». Єврейська тут навіть не стільки кухня, як атмосфера. Адже власники не просто відтворюють рецепти, а є представниками древнього народу.
Історія

Кафе перебуває у старій будівлі на вулиці Мечнікова. Всередині це справжнісінька єврейська оселя, якою я могла собі її уявити. Більшість речей, які використали для декору, справжні сімейні реліквії.


На стінах – вишиті мамою власниці картини, поруч із баром – невеличкий столик, за яким вас зустріне подружжя власників – Лола та Сергій. Далеко не всі речі тут, на мій погляд, вписуються у концепт “єврейського закладу”.


Але в кафе не бавляться в автентичність – тут нею живуть. А тому чи не кожен предмет, який впаде вам у око, має власну історію в контексті цієї родини. Не полінуйтесь про неї розпитати.


Традиції та кухня
Готують тут кухню ашкеназів – єврейської народності, що жила і живе в межах центральної Європи. Подекуди трапляються страви сефардів – євреїв, що з Піренейського півострова. Кухня ашекназі – суміш гострого і солодкого, мед і чорний перець.

Традиційні страви європейських євреїв – зовсім не розкіш. Це спроба створити смакоту “з нічого”. Смакові поєднання і незвичайні комбінації можуть здивувати вас, але спробувати це варто.

Почати раджу з хумусу (40 грн) – закуски сефардських євреїв. Її роблять із турецького гороху нуту, кунжутної пасти та оливкової олії. У «Ієрусалимі» хумус однорідний та гладенький. Натомість у далекосхідних версіях часто залишають цілий нут для поєднання структур.

Ще одна традиційна закуска, цього разу ашкеназька, – форшмак (48 грн), виявилась дуже збалансованою. Рецепту мені не розповіли. Лишень зауважили, що не додають яйця. Тільки оселедець, овочі та спеції.

В «Ієрусалимі» постійно подають комплексні обіди, а кошер-стайл кухня дещо обмежує різноманіття страв. Лола, власниця закладу, іноді експериментує і вигадує нові рецепти. Один із них – солянка з семи видів грибів (82 грн). Шампіньйонів там нема! Смак дуже насичений, така солянка зігріє у холод краще за будь-який чай.

Якщо говорити про основні страви, то куштувати варто класику: гефілте фіш (42 грн / 100 г) та хелзль (52 грн). Рибу я не дуже люблю, тому короп, фарширований коропом, не надто мене вразив.

А от хелзль – фарширована куряча шийка – засмакувала. Цю страву важко порівняти з чимось іншим. І смак вас здивує.

А ще у «Ієрусалимі» особлива винна карта, в якій можна знайти ізраїльські кошерні вина «Golan Heights Winery».

Якщо вам цікаво, що їли і їдять справжні львівські євреї, мусите відвідати «Ієрусалим». Цінність його не лише в автентичних стравах. А у людях, які зберігають цю автентику і колорит у кожному жесті, фразі чи погляді.
Фото: Олег Бабенчук
Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android