Александра Власюк - Автор Cityfrog
Александра Власюк
Редактор

Кафе «Ієрусалим». Справді єврейська кухня

07 Сен, 2016
Кафе «Ієрусалим». Справді єврейська кухня

Якщо вам цікаво, що їли і їдять справжні львівські євреї

Львів – місто, у якому завжди співіснувало безліч народів. Це справило значний вплив на всі сфери міста. Зокрема, й на гастрономію. У радянські часи згадане різноманіття було втрачене та нівельоване. І лише зараз ми маємо змогу дізнатися більше про людей, які творили це місто сотні років тому. Почути їхні історії, осягнути культуру і, звісно ж, скуштувати страви.

 
Серед закладів, що відкривають для нас “інший Львів”, кафе «Ієрусалим». Єврейська тут навіть не стільки кухня, як атмосфера. Адже власники не просто відтворюють рецепти, а є представниками древнього народу.

Історія

 

Кафе перебуває у старій будівлі на вулиці Мечнікова. Всередині це справжнісінька єврейська оселя, якою я могла собі її уявити. Більшість речей, які використали для декору, справжні сімейні реліквії.


На стінах – вишиті мамою власниці картини, поруч із баром – невеличкий столик, за яким вас зустріне подружжя власників – Лола та Сергій. Далеко не всі речі тут, на мій погляд, вписуються у концепт “єврейського закладу”.


Але в кафе не бавляться в автентичність – тут нею живуть. А тому чи не кожен предмет, який впаде вам у око, має власну історію в контексті цієї родини. Не полінуйтесь про неї розпитати.

Традиції та кухня

Готують тут кухню ашкеназів – єврейської народності, що жила і живе в межах центральної Європи. Подекуди трапляються страви сефардів – євреїв, що з Піренейського півострова. Кухня ашекназі – суміш гострого і солодкого, мед і чорний перець.


Традиційні страви європейських євреїв – зовсім не розкіш. Це спроба створити смакоту “з нічого”. Смакові поєднання і незвичайні комбінації можуть здивувати вас, але спробувати це варто. 


Почати раджу з хумусу (40 грн) – закуски сефардських євреїв. Її роблять із турецького гороху нуту, кунжутної пасти та оливкової олії. У «Ієрусалимі» хумус однорідний та гладенький. Натомість у далекосхідних версіях часто залишають цілий нут для поєднання структур.


Ще одна традиційна закуска, цього разу ашкеназька, – форшмак (48 грн), виявилась дуже збалансованою. Рецепту мені не розповіли. Лишень зауважили, що не додають яйця. Тільки оселедець, овочі та спеції.


В «Ієрусалимі» постійно подають комплексні обіди, а кошер-стайл кухня дещо обмежує різноманіття страв. Лола, власниця закладу, іноді експериментує і вигадує нові рецепти. Один із них – солянка з семи видів грибів (82 грн). Шампіньйонів там нема! Смак дуже насичений, така солянка зігріє у холод краще за будь-який чай.


Якщо говорити про основні страви, то куштувати варто класику: гефілте фіш (42 грн / 100 г) та хелзль (52 грн). Рибу я не дуже люблю, тому короп, фарширований коропом, не надто мене вразив.


А от хелзль – фарширована куряча шийка – засмакувала. Цю страву важко порівняти з чимось іншим. І смак вас здивує.


А ще у «Ієрусалимі» особлива винна карта, в якій можна знайти ізраїльські кошерні вина «Golan Heights Winery».


Якщо вам цікаво, що їли і їдять справжні львівські євреї, мусите відвідати «Ієрусалим». Цінність його не лише в автентичних стравах. А у людях, які зберігають цю автентику і колорит у кожному жесті, фразі чи погляді. 

Фото: Олег Бабенчук

Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android

Что еще нового во Львове

Ресторанная премия «СОЛЬ»: названы победители 2019 годаРесторанная премия «СОЛЬ»: названы победители 2019 года

1 декабря в Киеве прошла седьмая церемония награждения лучших ресторанов Украины. Были названы 19 победителей Национальной ресторанной премии «СОЛЬ» 2019, которые получили звание лучших ресторанов страны в своей специализации

5 місць у Львові, де подають сніданки з яєць5 місць у Львові, де подають сніданки з яєць

У новій добірці ми розповімо, де у Львові готують класичний ніжний омлет, скрембл, пашот та інші страви з яєць. А також поділимося, де ваш сніданок перетвориться у справжню гастрономічну навколосвітню подорож

Мясо без антибиотиков от «Эпикур» —  выбор ресторанов КиеваМясо без антибиотиков от «Эпикур» — выбор ресторанов Киева

Надо признать, что эпоха беспечного потребления уже давно закончилась. Каждый из нас начал изучать все аспекты здорового питания с оглядкой на качество, экологичность и отсутствие вредных для здоровья факторов и конечно же вкус

Эко-трансформация: несколько советов о том, как сделать свой ресторан экологичнееЭко-трансформация: несколько советов о том, как сделать свой ресторан экологичнее

Недавно мы писали, как в общепите отличить заботу об окружающей среде от гринвошинга — напускной экологичности для увеличения прибыли. Сегодня расскажем, с чего стоит начать, если вы хотите по-настоящему сделать свое заведение «зеленым»

Скачай новое приложение CityfrogСкачай приложение
Cityfrog
Получай доступ к обзорам лучших заведений сразу после выхода статьи.Получай доступ к обзорам лучших заведений сразу после выхода статьи.
Спасибо, больше не показывать
Cityfrog
Скачай наше приложение.Экспертное мнение о лучших заведениях.

Извините, но Ваш браузер устарел, и не поддерживает наш сайт.

Пожалуйста, обновите или смените браузер. Спасибо за понимание!