Рік видався багатим на нові заклади, концепції та несподівані гастрономічні поєднання. Cityfrog Lviv підбиває підсумки 2018 року
Рік видався багатим на нові заклади, концепції та несподівані гастрономічні поєднання. Cityfrog Lviv разом з експертами у ресторанному середовищі підбиває підсумки 2018 року у Львові
Вектори розвитку ресторанного бізнесу
Світові тренди на локальну кухню, на просту та зрозумілу їжу не оминули і Львів. Надати звичним стравам новий смак — здається саме таке гасло взяли у багатьох ресторанах та кафе міста на озброєння.
Не перестає тішити підняття загального рівня їжі. Велику роботу у цьому напрямку вже декілька років робить компанія Fest та їх «Школа кухарів». І це відбивається на якості кухні безпосередньо у всіх закладах мережі. Раджу здивувати себе та відвідати «Криївку». Ви побачите, що це не та «Криївка», яка була раніше, і їжа там вже зовсім іншого рівня. Наприклад, курча та вареники з вишнею заслуговують на звання одних з найкращих у місті. Цікавим та ризиковим проектом є точно відкриття ресторану «Висока кухня» (примітка: ресторан, у якому відсутнє меню та офіціанти). Як експеримент, як формат — це дуже важливо. А ризик є в тому, чи готові люди до такого формату.
Здивувало мене у цьому році невелика кількість нових кав’ярень. Адже, Львів — це кавова столиця країни, тому хотілось би бачити більше розвитку в цьому напрямку.
А що точно тішить, так це те, що слідом за київською «Канапою», на європейський ринок, а саме у Польщі, в січні вийде «Ресторація Бачевських». Це великий крок для країни, адже нам є що запропонувати гурманам у інших країнах.
Які нові заклади з'явилися?
Основними напрямками розвитку нових закладів у Львові можна виокремити такі:
• стрітфуд;
• винні бари;
• заклади з історичною легендою.
Особливості: не втрачає свої позиції у Львові піца та паста, тому серед нових місць варто відмітити піцерії Kazzka, Tisto pazza pasta, Bratello.

Прикладами ресторанів, які спеціалізуються на кухнях світу у 2018 відкрились:
• «Балканський дворик» — кухня Сербії, Чорногорії та інших країн Балканського півострова;
• Jin — китайська кухня;
• «Фляшка Кляйна» — німецька кухня;
• Noa — кухня країн Азії;
• Green Garden — паназіатська кухня, піца.

Розвиток стрітфуд-напрямку вилився у такі кафе та ресторани:
• «Чотири чебуреки. Prosecco bar»;
• пельменна «Дзя-мдзя»;
• два заклади «Білий налив»;
• «Супкультура»;
• «Це фалафель, крихітко!»
• варенична Marusя;
• Doner&Burger;
• декілька нових кафе Salalat.
Особливості: максимально швидко, але водночас і якісно — основний акцент споживача у цьому напрямку.

Нішу закладів з історією зайняли:
• «Ресторація над Цукернею»;
• Fellner&Helmer;
• «Франкова кузня»;
• 36По.
Серед барів найпримітнішими були відкриття:
• «Зелений змій»;
• Port wine bar;
• Limoncello;
• Wine not;
• 12steps.

Ресторани при готелях:
• Grand Solie;
• ресторан при готелі BankHotel.
Серед позитивних віянь – тяга до монопродукту, збільшення якісної кави від українських обсмажників (як в кав’ярнях, так і в закладах, де напій не є основним продуктом).
Серед нових закладів, до яких я не мав відношення при створенні — цікавим відкриттям став Noa:asia special. Азійський напрямок кухні у Львові — це завжди ризиковано, але здається, що тут вдалось знайти свою аудиторію.
Радію, що відбувається з українською кухнею. Вона розвивається, популяризується та вкорінюється. Чого мені бракує у цьому напряму, так це закладів з українським монопродуктом: голубці, чанахи, банош та інше. Бачу в цьому великий потенціал.
Загалом нові проекти стали більш продуманими, підготовленими та логічними, а це не може не тішити, адже в результаті гостей чекає готовий зі всіх сторін заклад, в який хочеться повертатись.
Набирає популярності стрітфуд. Тішить, що на ряду зі швидкістю, в цьому напрямку не забувають і про візуальну частину. Фестивалі навчили нас їсти вуличну їжу, а ресторатори успішно перетворили цей формат у постійно діючий концепт.
«Львів відкритий для світу» — саме так звучить неофіційне гасло міста. І справді, статистика каже, що з кожним роком все більше і більше людей відвідують Львів як туристи. Але безперечно тішить те, що місцеві мешканці також стали вагомими важелями орієнтації рестораторів. Більше простоти та зручності, цікаві експерименти та зосередження на якості — беззаперечно 2018 рік був гастрономічно різноманітним роком.
Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android