«Чесне м’ясо» – ресторан, що пасує Львову. Здається, що всі зали, персонал, відвідувачі та їжа були в цій кам’яниці на площі Ринок завжди
«Чесне м’ясо» – ресторан, що пасує Львову. Здається, що всі зали, персонал, відвідувачі та їжа були в цій кам’яниці на площі Ринок завжди. Але насправді Чесне м’ясо – зовсім новий заклад, який, все ж, має чим пишатися
Будинок, у якому перебуває «Чесне м’ясо», має назву «Докторська кам’яниця» і цікавий тим, що його фасад прикрашає аж десяток латинських висловів. Значення сентенцій можна звести до того, що важливо бути доброчесним і дбати про духовність. Кам’яниці вже понад 400 років, і від XVI сторіччя її вигляд майже не змінився. Окрім висловів на фасаді латинські фрази експонують і у залах ресторану. Головна з них – Solatriu[m] fatatvirtus (лише чеснота перемагає). Її можна побачити над входом до Зали Ліхтарів. Саме цей вислів і став гаслом закладу.

У «Чесне м’ясо» загалом є аж чотири зали. Першу прикрашає барна стійка. Друга зачаровує десятками ліхтариків, які чудово підкреслюють середньовічні стіни. Масивні столи та стільці довершують враження, що ви обідаєте у високопоставленої особи міста кілька сотень років тому. Якщо ж бажаєте затишку, до ваших послуг віп-зала або кам’яна зала у підвалі ресторану. Там теж багато ліхтариків, але більш камерно і затишно. Ну і, звісно ж, для тих, хто бажає ні на секунду не припиняти милуватись Львовом, заклад має чудову терасу прямісінько на площі Ринок. Але будівля – не єдина гордість ресторану. Чесному м’ясу є чим похвалитися і в меню.
Отже, як ви вже зрозуміли з назви, акцент у меню зробили на м’ясі. І не дарма, адже тут готують страви з м’яса особливої породи свиней – угорської мангалиці. Вони мають довгу кучеряву шерсть та незвичайне м’ясо – з прожилками жиру. Воно, як і сало, є дієтичним. Секрет полягає в тому, що мангалиць вирощують на вільному випасі, а отже – вони більш здорові й, відповідно, їхнє м'ясо смачніше та корисніше. Рекомендую скуштувати панський стейк з мангалиці, але зауважу, що порція становить 700 грамів, тому замовляти його треба разом із друзями. Якщо ж ви не готові до стейку, але бажаєте скуштувати щось із мангалиці – просто додайте до свого замовлення хлібну корзинку (28 грн). Крім набору з двох видів хліба власної випічки ви отримаєте невеличку порцію смальцю. Але його вистачить, аби відчути різницю.
Свинина не для вас? Оберіть телятину на камені, яка перетворить вечерю на маленьке шоу. Можете спробувати посмажити м’ясо самотужки, або ж попросити допомоги у офіціанта.
Попри акцент на слові «м’ясо», рибу тут готують теж доволі вдало. Рекомендую форель, запечену у солі. Якщо ви не надто часто їсте рибу, попросіть допомоги у офіціантів. Вони вправно розіб’ють сольову «шубу» і розберуть рибу, залишивши для вас філе майже без кісточок. М’ясна історія має продовження і в перших стравах. Панський борщ (58 грн) готують із м’ясом дичини та квасолею, запікаючи під хрумкою кришкою з тіста.
Якщо говорити про салати, то пропоную скуштувати овочевий із сиром фета (68 грн) – це справжня грецька класика. Фета в ньому йде суцільним шматком, так, як і має бути. Або салат із баклажанів та горіхів (98 грн), у якому також є запечені болгарські перці.
Ще одна гордість ресторану – власні наливки найрізноманітніших видів: ягідні, чорносливові, яблучні, виноградні, цитрусові, калганівка, хринівка, 12 трав і навіть шоколад! Тут головне не розгубитись і обрати саме те, що тобі до смаку.
Словом, «Чесне м’ясо» – справді цікавий та достойний заклад, який має всі шанси стати суттєвою окрасою площі Ринок.
Фотографії: Андрій Матвіів
Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android