Нові точки на гастрономічній карті Львова, незалежно від пори року, з’являються регулярно. Однак навесні змін особливо багато.
Вулична їжа «Хумус & Фалафель», пл. Ринок, 29 (пасаж Андреоллі)
Цей єдиний заклад вуличної їжі у нашому списку є невеличким віконечком у пасажі Андреоллі, з якого визирають привітні дівчата. Чому в огляді нових і цікавих закладів харчування трапився фастфуд? Щонайменше тому, що на «Хумус & Фалафель» у Львові вже давно чекали.

Адже закладів, де можна скуштувати справжню єврейську кухню, напрочуд мало, а фалафельної й узагалі – бракувало. Віконце – проект власників уже відомого у Львові кафе «Єрусалим», яке чи то на жаль, чи то на щастя, перебуває не так вже й близько від центру міста. А от пасаж Андреоллі лежить між площами Ринок та Яворського.


Орієнтир – вивіска кав’ярні «На бамбетлі». Раджу брати їжу з собою і смакувати нею, гуляючи середмістям. Скуштувати тут слід усе: хумус, піту з фалафелем чи куркою й великою кількістю овочів та кунжутним соусом тхіна.

Також спробуйте сабіх (піта, начинена яйцем та баклажаном) та зупку Ісава – суп із сочевиці.
Якщо це не перше ваше знайомство з кошерною кухнею, обирайте просто хумус або фалафель, щоб оцінити їхній чистий смак. А ще раджу каву зі спеціями по-ізраїльськи.
Ресторація «Фляшка Кляйна», вул. Вірменська, 3/3
Нова локація для любителів концептуальних закладів. Ресторацію присвячено німецькому математику Феліксу Кляйну, який першим у світі описав односторонню поверхню, що не має країв. Внаслідок неправильного перекладу вона отримала назву «пляшка Кляйна».

Ця назва прижилася, оскільки поверхня дійсно нагадує дивовижну пляшку. Фляшок тут багато, як і картин зі сценами полювання. Воно й не дивно, адже Фелікс був ще й затятим мисливцем та кулінаром. Узагалі заклад нагадує залитий сонцем кабінет поважного математика.
На стінах тут безліч шухлядок, а на столах – папір із міліметровим розграфленням та олівці. Одначе, не забувайте, для чого ви тут, і погортайте меню. Кляйн пригощає простими, але смачними стравами української та європейської кухні.

Раджу реберця в медово-імбирній глазурі з келихом червоного вина. Особливий пункт меню – настоянки на коньяку. До речі, слідкуйте за сторінкою ресторації у соцмережах, де регулярно відбуваються різноманітні розіграші. Ну і, ясна річ, з’являються історії з життя Фелікса – про науку, полювання, кохання та їжу.
Кафе «Куфер», вул. Краківська, 1
Впродовж багатьох років у цьому чудовому будинку на розі вулиць Краківської та Шевської був заклад під назвою «Діадема». Однак, він безнадійно застарів, тож на його місці з’явилася нова локація – кафе «Куфер».

Куфером у Львові називають певний різновид валіз. Кам’яницею, у якій перебуває заклад, у різні часи володіло багато славетних родин. Обрати прізвище однієї з них власники не наважилися, тож вирішили, що назва «Куфер» збере в собі всі історії будівлі, ніби у валізку. Інтер’єр тут приємний, крісла зручні, гарне світло.

Місця у кафе значно більше, ніж може здатися на перший погляд, а з тераси можна споглядати площу Ринок. Меню досить довге, однак хотілося б звернути вашу увагу на асорті ковбасок власного виробництва. До них обов’язково замовте келишок настоянки.
А якщо є бажання скуштувати щось легеньке, спробуйте Середземноморський салат. Також у «Куфері» подають сніданки. Тут можна дуже зручно примоститися біля вікна й читати книжку або ж працювати за лептопом.

Поряд площа Ринок, проте в світлому закладі її гамору взагалі не чутно. Хіба може бути кращий варіант?
«Сімейна пекарня & кафе Пекар», вул. Гнатюка, 12а
Моє особисте відкриття цієї весни. За непримітними дверима ви не знайдете дивовижного інтер’єру, надзвичайних страв високої кухні й вишколених барменів та офіціантів. Це маленьке кафе на кілька столиків, у меню – випічка та гарячі напої.

Атмосфера тут надзвичайна. Приміщення обставлене зі смаком, тут багато дерева, зручні крісла, гарні лампи, трохи книжок. Відкрита кухня дає можливість побачити, хто і як готує круасани, печиво та хліб. Каву, хоч і готують у автоматичній кавомашині, проте роблять це правильно, враховуючи різні фактори. Для еспресо та кави з молоком обрали різні сорти зернят, які обсмажують у палярні «Чехович».

Головний секрет атмосфери «Пекаря» полягає в тому, що кафе сімейне. Власники багато подорожували і, врешті-решт, наважилися відкрити у Львові місце, де би їм самим було затишно. Тут раджу пити каву (перш ніж зробити вибір, обов’язково порадьтеся з бариста!), а до неї брати печиво, круасан чи сирник із вітрини.

А ще обов’язково завітайте сюди після обіду, аби скуштувати свіжоспечений хліб із соусом з оливкової олії. До речі, саму хлібину потім можна взяти додому.
Кав’ярня BROWN, вул. Корнякта, 1
+1 важлива позначка на кавовому маршруті Львова. Тут можна спробувати не лише якісну свіжообсмажену каву, а й різні види чаїв та алкогольні коктейлі. Інтер’єр світлий і затишний, однак, як на львівську кав’ярню, нетиповий.

У закладі дуже просторо, стоїть кілька столиків з диванами для любителів відпочити за чашкою кави або чаю, а поруч із баром – високі стільці й столи. Для кавоманів тут готують напої на основі преміум кави Коста-Ріка Терразу. Представлено класичну лінійку напоїв на основі еспресо і трішки альтернативних. Кава справді смачна та збалансована.
Дуже приємний бонус: звичайне молоко у будь-якому напої тут можна замінити на мигдалеве, соєве або таке, що не містить лактози. Для шанувальників чаю також є багато цікавого, приміром, мате в калабасі або (дуже рекомендую) матча лате. Звісно, в меню присутні й класичні чаї.

До речі, прямо в залі стоять нагрівачі, з допомогою яких ви можете додати до чаю води. Ви ж бо знаєте, що якісний чай розкриває свій смак впродовж кількох заварювань. Із алкогольної лінійки хочу виділити Irish Coffee з ніжною вершковою піною та цитрусовий Дайкірі.

До напоїв у BROWN пропонують різноманітні сендвічі, паніні та солодке печиво. А ще тут є салати. Усі страви зручно запаковані для to go формату. BROWN у Львові – це перша ластівка зміни формату мережі магазинів Victorian. Зовсім скоро всі вони стануть такими ж крутими кав’ярнями.
Ресторація «Чесне м’ясо», пл. Ринок, 28
Новий грандіозний проект на площі Ринок. Наразі ресторація працює у тестовому режимі й охоче приймає побажання та зауваження. Інтер’єр складно описати кількома реченнями, адже це результат кропіткої роботи над відновленням старої кам’яниці.

Попри те, зали не виглядають, ніби музейні, завдяки лаконічним сучасним елементам. У них дуже просторо, меблі красиві та зручні.

Головний акцент у меню, звісна річ, зроблено на м’ясі. Фірмові страви готують з особливої породи кучерявих свиней Мангаліца, яких вирощують спеціально для потреб ресторації.

Раджу спробувати панський стейк зі свинини, але зважайте на те, що одна особа цю 700-грамову порцію навряд подужає. Незважаючи на м’ясну назву, у закладі чудового готують й рибу, наприклад, запечену в солі форель.

До хлібного кошика обов’язково подають смалець з Мангаліци. Почувши це, не вередуйте, а краще спробуйте! Навіть якщо ви ніколи в житті його не їли, вам сподобається. Меню варте уваги, адже там є ще безліч цікавих позицій. Крім того, ресторація пишається настоянками власного приготування.

І ще – кожнісіньку неділю прямо біля дверей закладу власники влаштовують шоу «Чесний кухар». Це змагання кухарів-аматорів, які готують страви з певного набору інгредієнтів. Нагорода переможцю – працевлаштування в ресторації. Цікавий спосіб набору персоналу, еге ж?
Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android