Автор ситифрог Александра Власюк
Александра Власюк
Редактор

Олена Жаботинська про Франківськ, доступну їжу та фуд-освіту

01 Авг, 2016
Олена Жаботинська про Франківськ, доступну їжу та фуд-освіту

Олена Жаботинська – бренд-шеф Івано-Франківської мережі «23 ресторани». Ми зустрілись у Львові, щоби поговорити про специфіку львівського та франківського ресторанного бізнесу, кулінарну освіту й, звісно ж, їжу.

Дорогой друг!

Предлагаем зарегистрироваться, чтобы читать интересные и объективные обзоры о заведениях. Мы не размещаем рекламу и статьи на платной основе. Путем регистраций мы создаем сообщество тех, кому интересна тема гастрономии и ресторанов. Спасибо, что читаете нас.

Раніше, 2-3 роки тому, була дещо стереотипна асоціація: поїсти у Львові нема де, бо все зроблено для туристів, для одноразового відвідування – тобто сервісу там нема, смачної їжі теж нема, все це шоу, декори, дизайни, словом, заманухи. І повертатись туди не дуже хочеться.

Зараз ситуація змінюється на краще. Є багато смачних місць, якими пишаються львів’яни, і місто виділяється на гастрономічній мапі України не лише кількістю, а й якістю.

У Франківську кількість туристів збільшується більш поступово, тому гастрономічна та туристична сфера мають можливість розвиватись більш плавно. У Львові навпаки – багато закладів відкривались спеціально для того, щоби нагодувати туриста. Це зовсім інша філософія.

Франківськ – інтелектуальне місто, але культура споживання їжі ще не вийшла за межі дому. Їсти в ресторані і розуміти, чому ти хочеш з’їсти саме це, – дуже різні речі. Але впродовж останніх двох років фідбек став більш аргументованим, і це дуже тішить.

Ми відкривали свої заклади (тут і далі “ми” – мережа «23 ресторани» – ред.) для людей. А туристи це чи місцеві, для нас не мало значення.

Їжа має бути максимально доступною, адже це одна з головних потреб людини. Часто момент чесного ціноутворення ігнорують, бо є постійний потік туристів, які можуть собі дозволити платити більше.

Ми за те, аби створювати ресторани, в які ти можеш ходити кожного дня. Нехай це не буде обід із трьох страв. Але ти принаймні маєш з’їсти щось одне без шкоди для гаманця.

Якщо ти знаєш все про продукт, із яким працюєш, то завжди можеш впевнено відстоювати його якість. Тому персонал завжди має знати все про страви чи напої, які пропонує.

Дуже класно, що з’являються телевізійні шоу про кулінарію, адже люди швидко захоплюються і зацікавлюються тим, що бачать на екрані.

Ми дійшли до того, що є потреба вчити і створювати освітні формати. Це дуже важка ноша, але, сподіваюсь, ми знайдемо сили, бажання і гроші, аби створити освітній центр не лише для кухарів, а й для офіціантів, барменів, адміністраторів тощо.

Одне з питань, які ми ставимо на співбесіді для кухарів: «Яку останню книгу ви прочитали?» Шукаємо таких собі “старих” молодих людей із олдскульним ставленням до життя. Тих, хто знає чого хоче. Адже лише з такими людьми можна якісно працювати.

Фото: Олег Бабенчук
 

Если вы хотите читать наши статьи раньше, чем они появятся на сайте, скачивайте приложение Cityfrog для iOS или Android

Что еще нового во Львове

S.Pellegrino Young Chef 2018: презентуй Украину на профессиональном уровнеS.Pellegrino Young Chef 2018: презентуй Украину на профессиональном уровне

S.Pellegrino Young Chef – международный конкурс для молодых и талантливых профессионалов гастрономической сферы, которым еще не исполнилось 30 лет. Мы поможем тем, кто уже на этом месте заинтересовался мероприятием

Дима Борисов взял золото. Результаты премии «Пальмовая Ветвь» 2016 годаДима Борисов взял золото. Результаты премии «Пальмовая Ветвь» 2016 года

В Украине во второй раз прошла престижная международная премия ресторанного бизнеса «Пальмовая Ветвь». Три киевских ресторана получили награды за лучшую новую концепцию

Названы финалисты премии «Пальмовая Ветвь» 2016 в УкраинеНазваны финалисты премии «Пальмовая Ветвь» 2016 в Украине

17 февраля в Украине состоится награждение премии «Пальмовая Ветвь». Стал известен список жюри и шорт-лист финалистов

Ресторанная премия «Пальмовая Ветвь» 2016 в УкраинеРесторанная премия «Пальмовая Ветвь» 2016 в Украине

В этом году престижная международная премия ресторанного бизнеса «Пальмовая Ветвь» будет проводиться в Украине уже во второй раз

Скачай новое приложение CityfrogСкачай приложение
Cityfrog
Ты прочтешь свежие материалы быстрее, чем они появятся на сайте. Напоминаем, наш проект работает без рекламы, спама и PR-статей. Читай новые материалы быстрее, чем на сайте. Напоминаем, наш проект работает без рекламы, спама и PR-статей.
Спасибо, больше не показывать
Cityfrog
Скачай наше приложение.Экспертное мнение о лучших заведениях.

"Извините, но Ваш браузер устарел, и не поддерживает наш сайт.

Пожалуйста, обновите или смените браузер. Спасибо за понимание!"